To wszystko już wiem i mogę Wam napisać obiecywane szczegóły tegorocznej Vinety.
Nocujemy w
internacie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Wolinie ul. Słowiańska 2. Cena za nocleg 25zł/os. Dzieci do lat 3 bezpłatnie.
W sobotę zgodnie z planem udajemy się do
Zagrody Pokazowej Żubrów w WPN (wstęp płatny 7zł normalny, 5 zł ulgowy, dzieci do lat 4 bezpłatnie), na Kawczą Górę i oby była pogoda to pospacerujemy i posiedzimy na plaży.
Opcjonalnie pozostają tarasy widokowe w Lubinie.
W niedzielę na godzinę 11 jesteśmy umówieni w
Centrum Słowian i Wikingów w Wolinie. Spędzimy tam czas na zwiedzaniu skansenu oraz - i tu niespodzianka- na wspólnej zabawie w Wikingów
Podzielimy się na drużyny i każda z nich weźmie udział w zajęciach: lepienie z gliny, produkcja filcu, pisanie gęsim piórem, bieg wojownika lub musztra wczesnośredniowieczna, strzelanie z łuku.
Zajęcia te są płatne 19zł/os niezależnie od wieku.
Mogą w nich uczestniczyć same dzieci (wówczas dorośli płacą tylko 6zł za wejście do skansenu i zwiedzanie). Dla młodszych dzieci (np takich jak mój 2,5 letni szkrab) jest opcja wzięcia udziału w zajęciach razem z rodzicem wówczas za taką parę cena jest wspólna też 19zł.
Cena 19zł zawiera poczęstunek w postaci podpłomyka z marmoladą, miodem lub serem z czosnkiem i ziołami, piernika wypiekanego w piecu chlebowym oraz herbatę ziołową.
Zajęcia wraz ze zwiedzaniem potrwają ok 2h.
Jeśli macie ochotę możemy od razu w skansenie zjeść obiad w postaci kiełbaski z grilla (6zł porcja). Obsługa skansenu może nam je przygotować od razu po zabawie.
Na koniec proszę o zgłoszenia do środy. Podajcie mi wówczas również kiedy przyjeżdżacie i czy jesteście zainteresowani zabawą i obiadem w niedzielę w skansenie, bo muszę podać liczbę chętnych.
Pozdrawiam i mam nadzieję do licznego zobaczenia
Ewelina
tel 663 241 280