Witajcie, a przedewszystkim witaj Marry
Ostatnio byłem trochę zarobiony i nie miałem czasu na nic. Zatem trzeba nadrobić zaległości i poinformować Ciebie droga Marry o sytuacji w naszym lovely Country
Zacznę od dobrych wiadomości:
1. W Szczecinie bezustannie przez 2,5 doby padał śnieg i jest teraz biało oraz pięknie. Zima jak w górach, tylko wysokich szczytów brak.
2. Nagły atak zimy nie zamroził nam szarych komórek i prężnie działamy w sprawie 50-lecia klubu. Nedługo zarząd ma się spotkać z komitetem organizacyjnym w sprawie uporządkowania ostatnioch działań. A ja jestem rozdarty, bo nie wiem po której stronie stołu zasiąść... no chyba, że będzie okrągły
3. Już teraz wiadomo, że odbędzie się drugi z rzędu konkurs fotograficzny "Fotoklata". I tu prace są już zaawansowane
4. W klubie pojawiają się nowi i chętni do działania ludzie
Zatem może "jeszcze nie czas swe marzenia do walizek kłaść..."
Tyle dobrego, a teraz newsy(czyt. kwasy) z miasta i kraju:
1. W dobie szalejącego po świecie kryzysu dolar i euro ciągle idą w górę. Rząd powołał sztab kryzysowy i znalazł 17 miliardów oszczędności w ministerstwach i jak to śpiewał Wodecki: "lecz nie wiadomo skąd" i na kim się to odbije. Mimo to Słońce Peru - WIELKI DONek stwierdził, że emerytom i rencistom wzrośnie. Tylko pytanie czy płatność świadczeniowa, czy ich comiesięczna jałmużna?
2. W naszym mieście prezio Krzystek obiecywał cuda i stadiony, hale itp. i na tym się skończyło... Teraz rada miasta jest w czarnej d... bo leśne dziadki z PZPR, tfu... PZPN dały Szczecinowi organizację meczu w ramach eliminacji MŚ 2010 Polska - Irlandia Płn. a nasze boisko nie spełnia wymogów. Miasto ma tylko 3 miesiące czsu żeby coś z tym zrobić i... 3 mln zł. (tylko).
3. Nie milkną głosy w sprawie zamordowanego Polaka w pakistanie (tu celowo z małej). Opozycja oskarża rząd, rząd się tłumaczy, że zrobił co mógł, ale sensu w tym wszystkim nie widać i długo się światełko nie pojawi.
4. Andrzej Czuma - minister (nie)sprawiedliwości podobno jest mocno umoczony w długach w Ameryce i przegrywa szereg procesów za oceanem. Ot uczciwość? Jaka władza taki kraj.
5. Powołano komisję śledczą d/s. ujawnienia winnych śmierci Olewnika. Kolejny twór będzie pił i jadł za nasze pieniądze i tak nic nie wyjaśni, bo każdy bedzie miał swoje wizje. Aż przykro będzie patrzeć jak w tak tragicznych dla rodziny zamordowanego chwilach będą sobie na antenie skakać do oczu. Sprawa grubo śmierdzi i pewnie ma korzenie w naszym ośrodku władzy, bo jakos tajemniczo w więzieniach pod bacznym okiem strażników wymierają ludzie z tą sprawą związani.
6. Zbliża się święto małolatów z Ameryki i naszych upudrowanych lolitek oraz grubo przesadzonych macho (skóra, fura i komóra) czyli walę w tynki (od makijażu)
Tym razem to kościół wpadł na świetny
pomysł, bo stwierdził, że najlepszym prezentem nie będą czekoladki i serduszka lecz tzw. "pierścienie wierności". Już to widzę
Cały kraj jak długi i szeroki będzie się ruszał od ru... sexu, a ci naiwni będą próbowali opchnąć swoje pierścionki. I kto je kupi? Frodo Baggins, Gollum, a może sam Sauron się skusi?
7. Dnia 6 lutego odbyła się 20 rocznica obrad Okrągłego Stołu. Wielu ludzi z tamtej epoki ciepło sie o tym wydarzeniu wyrażało. Oczywiście byli i tacy,którzy byli krytyczni, np. okryty złą sławą Kiszczak, który jak zwykle pieprzył, że aż słuchać się nie dało. Do jego poziomu dostosował się także nasz wielki rangą (i tylko tym) prezio RP L.K., który zaprosił... historyków, aby zanegować dobre strony tego doniosłego wydarzenia. Główny bohater L. Wałęsa (były prezio) stwierdził że Kaczyński był tylko przynieś, podaj, pozamiataj podczas obrad. I znów wielkie wydarzenie diabli wzięli, bo się zrobiła jak zwykle medialna awantura.
8. Cały czas pojawiają się dyskusje na temat kiedy przyjąć EURO w Polsce. Jedni chcą jak najszybciej inni chcą czekać a PiS straszy emerytów i rencistów, że to ich kosztem się wszystko odbędzie.
9. Jaro Kaczy zmienił polityczny image, ale znawcy twierdzą, że wymienił tylko opakowanie (czyt. garnitur) a wkład został ten sam.
10. W Warszawce stwierdzono, że kryzys zahamował budowę autostradę łaczącą stolicę z Gdańskiem iże nie będzie lini metra wiodącej do stadionu narodowego. Ta pierwsza wiadomość jest trochę smutna, ale przy tej drugiej zachowałbym spokój. Ponieważ stadionu też nie będzie i sprawa się wyjaśnai sama
11. Nasi szczypiorniści zajęli na MŚ w Chorwacji 3 miejsce i są pierwszą polską drużyną w historii, której dwa razy pod rząd udało się wywieżć medale z wielkiej imprezy. I dyscyplina jest popularna tak, że moje dzieciaki w szkole obijają piłeczkami z papieru wszystkie ściany i każde chce być Szmalem, Lijewskim, Tkaczykiem czy innym Siódmiakiem.
12. Sparring piłkarzy Wisły Kraków ze Spartakiem Moskwa zakończył się wynikiem 1:1... bijatyką
13. Dziś 13 więc z tej okazji pod trzynastką zamieszczam taki opis: Hurra! Dziś idziemy na "Włatców móch" i na pokaz z obozu sylwestrowego. Będą śpiewanki
14. Byłem u Twoich rodziców, ponieważ Ula i Turnau przed wyjazdem w góry zostawili mi kasę na klubowe zakupy i kluczyk do szafki. Twoja genialna Mama zaatakowała mnie jabłuszkami obieranymi
. Tak mi się miło zrobiło, że zostałbym do środy tylko że... to sroda właśnie była więc poszedłem grzecznie do pracy
I to tyle na dziś. Tobie życzę miłej lektury, sobie przeżycia dzisiejszego spotkania w RPK, a nam wszystkim udanego Walę w tynki
Łysiaczek.
P.S. I: Właśnie doczytałem, że włoscy recenzenci są zachwyceni "Katyniem" Andrzeja Wajdy i uważają, że ten film tak olewający wszystko obywatele słonecznej Italii powinni oglądać na stojąco.
P.S. II: Wyszło na jaw, że Polska jest jednym z pięciu krajów w czołówce UE pod względem... hodowania i spożywania genetycznie modyfikowanej żywności.
Zatem do życzeń walę w tynkowych dołączam głośne SMACZNEGO!